اخیراً فعالیت یک کمپانی بنام کوئیست آی (Quest Intarnational networkmarketing) با عنوان مخفف کیو آی (QI) بصورت زیرزمینی در ایران شروع شده است و اشخاص زیادی عضو آن شده اند روش کار این شرکت مشابه شرکتهای هرمی می باشد که البته طرفدارانش برای فرار از ملزومات و احکام شرعی و حقوقی که بر آن شرکتها بار شده است هرمی بودن آن را انکار می نمایند.
به نظر می رسد اشکالات و تبعات زیر در این فعالیت وجود دارد:
الف) عدم تعادل مبلغ پرداخت شده با ارزش واقعی کالا، به طوری که در برخی صورتها مبلغ بیش از ده برابر ارزش کالاست.
ب) عدم امکان تحویل کالا.
ج) پرداخت پورسانت بالا در ازای خرید کالا.
د) به اعتراف خود اشخاص عضو،خرید کالا صوری بوده و تنها بهانه ای جهت ورود به سیستم شبکه ای و برخورداری از پورسانت می باشد. به طوری که شخص هیچگونه نیازی به سکه یا ساعت طلا نداشته و برای رسیدن به پورسانت مجبور به خرید آن است.
س) خروج ارز از کشور: از مبالغی که توسط عضو شونده ها جهت خرید کالا از کمپانی پرداخت می شود تنها حدود نه درصد به اعضای شبکه به عنوان پورسانت بر می گردد و حدوداً بیش از ده برابر آن به جیب مدیران شرکت می رود که به باور نگارنده به احتمال زیاد یهودی و اسلام ستیز بوده و این سودها را صرف تضعیف و نابود کردن فرهنگ اسلامی و قرآنی می کنند.
ص) جدا شدن افراد جامعه از شغل های اجتماعی خود: به اعتراف خود اعضا در بین آنها خیلی از افراد از کار خود استعفا داده و یا مرخصی گرفته و موقتاً مشغول این فعالیت شده اند تا به درآمدی رویایی رسیده و زندگی ای رفاهی و سطح بالا داشته باشند. برخی از اعضا کارمند بوده، برخی بازنشسته، برخی کشاورز که زمین های خود را رها کرده و دنبال این کار آمده، و حتی برخی کم سن و سال بودند که به جای درس و تحصیل مشغول چنین فعالیتی شده اند.
ط) مصرف گرایی: با رسیدن اعضا به درآمد رویایی ( که نگارنده برخی را مشاهده کرده است) اغلب به فکر خرج کردن پولهای بادآورده و رفاه هرچه بیشتر می افتند که مصرف گرایی و رفاه طلبی را در پی خواهد داشت، و چون شخص بدون کار به درآمد می رسد و بیشتر وقت روزش بیکار است تنها فکر و ذکرش خرج کردن و مصرف نمودن دلارهای بادآورده خواهد بود. با کمی دقت این نکته روشن می شود که بیگانگان و اسلام ستیزان نقشه ی خوبی برای جوامع جهان سوم کشیده اند و آن این است که در قالب این روش و سیستم نوین مردم را به استعمار کشیده و پول آنها را به طرف خود سرازیر کنند و از طرف دیگر از این جوامع، جوامعی مصرف گرا بسازند که نه تنها به فکر خلاقیت و پیشرفت نیست بلکه تنها در فکر مصرف کالاهایی است که تولید بیگانگان است.
اطلاعات تکمیلی وجنبه های شرعی در آینده ی نزدیک بررسی خواهد شد.